RRB NTPC / GROUP - D MODEL PRACTICE PAPER

RRB NTPC / GROUP - D MODEL PRACTICE PAPER


Railway Recruitment Board,
1. What is the special constitutional position of Jammu and Kashmir? 
a) Indian laws are not applicable 
b) It has its own constitution 
c) It is not one of the integral parts of Indian Union
d) It is above Indian Constitution 

2. The Constitution of India borrowed the scheme of Indian Federation from the Constitution of 
a) USA 
b) Canada
c) Ireland 
d) UK 

3. Cash crops of India include
a) paddy and jowar
b) maize, paddy and jowar 
c) cotton and sugarcane
d) bajra and paddy 

4. Almatti Dam is being constructed between which of the following pairs of states?
a) Madhya Pradesh and Andhra Pradesh 
b) Tamil Nadu and Andhra Pradesh 
c) Karnataka and Tamilnadu
d) Andhra Pradesh and Karnataka 

5. Which of the following two big cities are connected by Grand Trunk Road? 
a) Kolkata - Amritsar
b) Kolkata - Ferozepur 
c) Kolkata - Mumbai
d) Kolkata - Chennai 

6. Which of the following transported commodities give maximum weight to Indian Railways? 
a) Coal
b) Cement 
c) Fertilizers 
d) Foodgrains 
7.The Non-cooperation movement in 1920 was withdrawn
a) because of Gandhiji's ill health 
b) due to the extremist policy then adopted by the National Congress 
c) on a fervent appeal from the government 
d) because of violence at Chauri - Chaura

8. Deepest mine in India is located at
a) Anantpur
b ) Bellary
c) Kolar 
d ) Hospet 

9. The new oil refinery in North India is being set up at
a) Bhatinda 
b) Panipat 
c) Mathura 
d) Udhampur 

10. Next to Hindi, the language spoken by the largest number of people in the Indian
subcontinent is
a) Urdu
b) Telugu 
c) Bengali 
d) Tamil 

11. The Chief Minister of a State in India is no
to vote in the Presidential Election if
a) he himself is a candidate 
b) he is yet to prove his majority on the floor of the Lower House of the State Legislature 
c) he is a member of the Upper House of the State Legislature
d) he is caretaker Chief Minister 

12. The abolition of the IAS the IPS recommended by the
a) Dhebar Commission
b) Kalekar Commission 
c) Kher Commission
d) Rajamannar Commission 
13. Which of the following dams is not on Narmada river? 
a) Indira Sagar Project
b) Maheshwar Hydel Power Project c) Jobat Project
d) Koyna Power Project 

14. 'Onge' a tribal community which is at the verge of extinction is the inhabitant of
a) Santhal Pargana
b) Andaman Island 
c) Arunachal Pradesh
d) Lakshdweep 

15. Which one of the following determines that the Indian Constitution is federal?
a) A written and rigid Constitution 
b) An independent Judiciary 
c) Vesting of residuary powers with the Centre
d) Distribution of powers between the Centre and States 

16. Which one of the following is a feature common to both the Indian Federation and the American Federation? 
a) A single citizenship 
b) Three lists in the Constitution 
c) Dual Judiciary 
d) A Federal Supreme Court to interpret the Constitution

1-b; 2-b; 3-c; 4-d; 5-a; 6-a; 7-d; 8-c; 9-b; 10-c; 11-c; 12-d; 13-d; 14-b; 15-d; 16-d

RRB NTPC / GROUP - D MODEL PRACTICE PAPER RRB NTPC / GROUP - D MODEL PRACTICE PAPER Reviewed by SR Tutorial on 4:03 AM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.